تصمیمات اشتباهی برای فدراسیون‌های اشتباهی/ طول و عرض بیش‌تر؛ خروجیِ صفر!


خبری از فعالیت چابک و انجام وظایف محوله در تعدادی از فدراسیون‌های تازه نیست.

به گزارش ؛ روز گذشته در محل مجموعه ورزشی انقلاب تهران، مراسم رونمایی و آئین افتتاح رسمی نخستین دوره بازی‌های ساحلی کیش (کیش گیمز) به همت فدراسیون جدیدالتأسیس ورزش‌های دریایی و ساحلی و با برخورداری از حمایت اسپانسرهای مالی مستقر در جزیره کیش، با حضور سرپرست فدراسیون و سرپرست حوزه وزارت ورزش و جوانان صورت گرفت.

فدراسیون فوق که در کنار فدراسیون‌هایی مانند آمادگی جسمانی و بادبانی از فدراسیون‌های جدیدالتأسیس وزارت ورزش و جوانان به‌شمار می‌رود، در نخستین اقدام مهم و عملیاتی خود تاکنون مسابقاتی را راه‌اندازی کرده که ۱۱ رشته ورزشی  شامل ماهی‌گیری ورزشی، تنیس ساحلی، والیبال ساحلی، فوتوالی ساحلی، سپک‌تاکرا ساحلی، تک بال، بولینگ، سنگ نوردی، شطرنج، کلیستنیکس و پارکور طی روزهای ۲۶ اردیبهشت تا ۳۰ خرداد ماه در آن حضور خواهند داشت.

بنا به گفته سرپرست این فدراسیون، ۶ فدراسیون به شکل تخصصی با این رویداد درگیر خواهند بود که برای سال اول، در حد رویداد داخلی باقی مانده اما دوربرد بین‌المللی شدن آن از سال ۱۴۰۳ با شرکت تیم‌های ورزشی از کشورهای حوزه حاشیه خلیج همیشگی فارس وجود خواهد داشت که این امر نیازمند آزمون و خطا و البته حمایت‌های گسترده‌تری هم هست.

البته نمی‌توان از این گزاره هم چشم‌پوشی کرد که بیش‌ترین توجهات و اهمیت در بازی‌های ساحلی، به ورزش‌های پرطرفداری نظیر والیبال و تنیس و کشتی و هندبال و فوتبال اختصاص داده شده این این رشته‌ها تقریباً هیچ‌کدام زیرنظر رسمی فدراسیون ورزش‌های دریایی و ساحلی نیستند و موفقیت‌های خود را زیرنظر فدراسیون‌های اصلی مادر به‌دست آورده‌اند.

اساساً موفقیت‌های اخیر هندبال ساحلی، فوتبال ساحلی و والیبال ساحلی ناظر به این بوده که این رشته‌ها زیرنظر فدراسیون مادر یعنی هندبال، فوتبال و والیبال بوده‌اند و به شکل کمیته‌ای تحت مدیریت فدراسیون تخصصی اداره شده‌اند؛ نه این که مانند بادبانی یا بعدها دراگون‌بوت و امثالهم از فدراسیون تخصصی مادر جدا شوند.

فدراسیون ورزش‌های دریایی و ساحلی با راه‌اندازی این تورنمنت جدید و نو، نشان داده که تأسیسش اگر چه ابهامات و خلأهای بسیاری را به همراه داشت اما اکنون به سروسامان نسبی رسیده؛ موضوعی که در سایر فدراسیون‌ها فعلاً خبری از آن نیست.

فدراسیون آمادگی جسمانی که طی نقل‌وانتقال و تصمیمی عجیب از سوی وزیر ورزش و جوانان، از فدراسیون ورزش‌های همگانی جدا شده و به فدراسیونی مستقل با بیش از ۲۰ زیررشته تبدیل شد، هم‌اکنون در حال برگزاری دوره‌های مربوط به آمادگی جسمانی و البته در گیرودار برگزاری مجمع انتخاباتی قانونی تا پایان تابستان است.

در آن سو اما از فدراسیون بادبانی هیچ خبری نیست که نیست. تنها اطلاعی که از این فدراسیون در دست است، این بوده که نایب‌رئیس فدراسیون قایق‌رانی اکنون سرپرستی فدراسیون جدیدالتأسیس را برعهده دارد و حتی دفتر اداری این فدراسیون هم در فدراسیون قایق‌رانی بنا نهاده شده که بیان‌گر عدم جدا شدن و استقلال بادبانی از فدراسیون مادر است.

حال مشخص نیست چرا هنوز هیچ اتفاق رو به جلو و توسعه‌ای در فدراسیون بادبانی رخ نداده و خبری از حال و روز اداری و اجرایی این فدراسیون نوپا آن هم در آستانه بازی‌های آسیایی و سپس رقابت‌های گزینشی المپیک ۲۰۲۴ پاریس در دست نیست. اساساً کسی نمی‌داند که علت شتاب وزارت در این انشقاق و جدایی، چه بوده است.

اگر این رویه ادامه‌دار باشد، پس بنابراین باید منتظر جدایی رشته‌های المپیکی شنا، شیرجه و واترپلو از فدراسیون مادر با همین نام باشیم و عملاً ۲ فدراسیون دیگر به سیاهه پرتعداد فدراسیون‌ها اضافه شوند تا به جای چابک‌سازی، فربه‌سازی را از وزارت ورزش و جوانان مشاهده کنیم تا فقط کمیت‌ها و تعدادها بالا بروند؛ نه کیفیت.

باید درنظر داشت که پیش از آغاز رویداد کیش گیمز توسط فدراسیون ورزش‌های دریایی و ساحلی، بحث موازی‌کاری بین این فدراسیون و فدراسیون‌های موفق در زمینه ورزش‌های ساحلی نظیر فوتبال، هندبال، والیبال و … وجود داشت اما به‌نظر با گذشت زمان و درنظر گرفتن شرایط واقعی، این مشکل تا حد زیادی رفع شده اما کماکان در شکل گیری این فدراسیون محل ابهام وجود دارد. فدراسیونی که رشته‌های اصلی‌اش تحت لوای فدراسیون اصلی خود قرار دارند و باید چند رشته دیگر که بیشتر جنبه تفریحی دارند، را مدیریت کند، چه نیازی به آن هست؟ رشته‌هایی که همه آنها را می‌توان زیرمجموعه فدراسیون انجمن‌های ورزشی قرار داد که اساسا ماموریت ساماندهی رشته‌های کم برخوردار و تفریحی است. با این وجود وزارت ورزش که علاقه عجیبی به فربه سازی دستگاه عریض و طویل خود دارد، اقدام به تاسیس فدراسیونهایی می‌کند که اساسا هیچ کارکردی ندارند و ماموریت آنها مشخص نیست.

نکته جالب هم این‌جاست که به ادعای مسئولان برگزاری رویداد ساحلی کیش، هزینه‌های این مسابقات تا حد چشم‌گیری از محل اسپانسرینگ و ظرفیت‌های اقتصادی جزیره تقبل شده و البته که بیش از ۲۰ عضو هیأت استانی در مجمع این فدراسیون ثبت شده‌اند که نشان از پی‌گیری موازی تمام امورات در این فدراسیون نوپا خواهد داشت.

این موضوع اما در حد پیشنهاد برای اقدام هم در فدراسیون‌های دیگر پی‌گیری نشده و به‌نظر همه در فکر انتخابات هستند تا امورات معمول و وظایف محوله. از آن گذشته شنیده‌ها از تعجیل وزارت ورزش و جوانان برای تأسیس فدراسیون‌هایی دیگر با منفک کردن برخی رشته‌های از فدراسیون‌هایی مانند انجمن‌های ورزشی حکایت دارند که اصلاً حائز توجیه منطقی نیست.

آن چه از شواهد و قراین پیداست؛ ایجاد برخی از این فدراسیون‌های نوپا فقط اقدامی در حد بولد کردن فرآیندهای عملیاتی در وزارت بوده و در دورانی که فدراسیون‌ها با مشکلات زیادی به لحاظ مدیریتی، سخت‌افزاری، ساختاری، مالی و … مواجه هستند، افزایش فدراسیون‌ها نه تنها کارآیی ندارد بلکه مشکلی به مشکلات موجود اضافه کرده است.